RIE MARIE ROSE

Kontakt mig
hero
play

Mit studievalg

Jeg var meget i tvivl om jeg skulle søge IB, hovedsagelig grundet dets ryg. Jeg endte dog med at søge IB som førsteprioritet, og dernæst Økonomi på KU som anden prioritet. Jeg var derfor som udgangspunkt indstillet på, at have noget med forretnings- og økonomiverdenen at gøre. Spørgsmålet var blot hvilken indgangsvinkel, der passede bedst til mig.

Jeg blev originalt interesseret i at søge ind på IB grundet min passion for et internationalt miljø, og mine egne ambitioner om at flytte tilbage til New York efter min bachelor. Dette kombineret med at studere med andre, som også går op i det akademiske, tiltalte mig meget, da jeg præsterer bedst, når jeg er arbejder sammen med ligesindede.

Dog var det netop også denne side, som skræmte mig og næsten gjorde, at jeg ikke søgte IB; ville studiemiljøet være FOR konkurrencepræget? Ville jeg overhovedet finde nogen studiekammerater, som jeg klikkede med?

Jeg valgte til slut dog som sagt at søge IB som første prioritet, og der var en række grunde til, at jeg tog dette valg:

Først og fremmest, så var det internationale aspekt meget vigtigt for mig. At IB er en 100% engelsksproget uddannelse, ville kunne styrke mine engelskkundskaber yderligere. Det giver et godt fundament for i fremtiden at kunne skabe muligheder i udlandet – både arbejdsmæssigt samt ift. videreuddannelse.

IB åbner rigtig mange døre, også blot som en bachelor uddannelse. Jeg var interesseret i at udforske mine muligheder, også direkte efter min bachelor.

Jeg indså, at jeg ikke skulle basere mit valg af uddannelse på, om hvad andre ville syne som mig, samt mine egne fordomme til, hvilke typer der læser IB. Da mine interesser var i overensstemmelse med selve studiet, kunne jeg umuligt skyde helt ved siden af (og heldigvis blev alle mine fordomme aflivet meget hurtigt )

Den sidste og meget vigtige grund er læringsmetoden, som bruges på CBS og specielt på IB. Vores undervisning er meget case-baseret, så vi arbejder meget med scenarier og analyser fra og af virkeligheden, hvilket kan give et rigtig godt indblik i den verden, der venter efter uddannelsens afslutning. Vi har stadig en del teori, men måden hvorpå vi lærer teorien er igennem cases.

Som sagt, havde jeg en del forventninger og fordomme til hvordan IB ville være som uddannelse. Jeg kendte ingen personligt, som havde gået på IB. Derfor var så alle mine forventninger påvirket af, hvad jeg havde hørt rundt omkring.

Jeg forventede et meget højt akademisk niveau, men mange ambitiøse medstuderende – hvilket er meget sandt. Hvis man trives i et miljø, hvor andre også tager deres uddannelse meget alvorligt, så er IB stedet. Jeg har aldrig mødt så mange ambitiøse og intelligente mennesker, som mine medstuderende.

Men jeg var dog bange for den ’type’, IB ofte bliver associeret med. Det viste sig på ingen måde at være et problem; denne stereotyp blev aflivet første dag, jeg mødte mine medstuderende. Jeg har fået venner for livet, som har samme interesser som jeg selv, samtidigt med at alle noget specielt at byde ind med.

Min uddannelse

Jeg har været meget positivt overrasket over selve undervisningsstrukturen på IB, som kører i kvartaler af 6-8 uger, frem for semestre. Det er korte og meget intense forløb, men det giver også en helt anden måde at fordybe sig i fagene, da man kun har to af gangen. Det kan til tider også være udfordrende, især i fag som mikroøkonomi, da det er meget information man skal føle sig fortroligt med på kort tid. Det har gjort, at jeg har skulle lære at læse på en anden måde, end jeg har været vant til, men det har været utroligt givende for mig.

IB er en uddannelse, hvor folk går meget op i deres uddannelse. Dette kan være ekstremt motiverende og ligge fundament for faglig fordybelse med ens medstuderende. Men man skal ret hurtigt indstille sig på, at mange plejede at være den ’bedste’ i deres gymnasieklasse – men det kan vi alle ikke være, når man starter på uddannelse. Det kan for mange være en svær pille at sluge, men det giver også mulighed for at kigge lidt indad. For mig har det været vigtigt at balancere det konkurrencepræget miljø, med en mere afslappet tilgang til min egen præstation, og tilgive mig selv, hvis det ikke altid går perfekt. Det er vigtigt at have sig selv med, og der er også rigtig mange, som har lagt karakterræset bag sig og fokuserer på nogle helt andre ting.

For mig har det været essentielt at opbygge gode venskaber, som jeg både kan læse og diskutere skolen med, men samtidigt også lave noget helt andet med. Især i starten havde jeg svært ved ikke konstant at sammenligne mig med mine medstuderende. Derfor har vi i min vennegruppe gjort meget ud af, at vi ikke rigtig diskuterer karakterer. Det har været med til at skabe en meget mere accepterende og afslappet dynamik mellem os.

Jeg blev også meget overrasket over, hvor sociale og engageret folk er. Der er ALTID nogle, som er klar på at lave noget, om det så blot er en kop kaffe eller drinks i byen. CBS og vores studenterorganisation IB Union er også centrale, da de er utrolig dygtige til at stable sjove og interessante events på benene, som alle altid glæder sig til. Mine yndlingsevents er uden tvivl IB Dinners lavet af IB Union, hvor man spiser middag med en masse folk fra forskellige årgange af studiet, hvorefter alle de forskellige dinner groups mødes bagefter og tager ud sammen. Det skaber et sammenhold og bekendtskab på kryds af årgangene, som man ellers ikke ville have mulighed for at knytte.

Hvis det var en ting, jeg ville ønske jeg havde vidst inden jeg startede, ville det dog helt klart være, at der er ingen grund til at frygte, at jeg ville være ’the odd one out’. Der er så mange forskellige slags mennesker på IB med et væld af forskellige baggrunde – så på den både, er studiet ikke meget anderledes end så mange andre. Folk er søde, imødekommende, og meget sociale.

Gode råd

1

Husk at have dig selv med! Lad være med at basér dit valg af uddannelse på, hvad andre vil tænke om dig – på godt og ondt.

2

Bær over med dig selv. Livet handler ikke altid om at klare det perfekt, og det er svært at starte på studie. Giv dig selv plads til at finde ud af, hvordan du håndterer denne nye situation bedst.

3

Hvis du kender nogle, som læser eller har læst den uddannelse, du overvejer, så tag kontakt til dem for at få en snak om uddannelsen – eller tag kontakt til en af os! Det giver rigtig god mulighed for at få opklaret nogle af de ting, du går og tænker på.

Studerende på IB

Hør hvad studerende på IB har at sige om studievalget og hverdagen på studiet. Og kontakt dem med dine spørgsmål.

FREDERIK LYNDRUP PETERSEN

Læs mere

SOFIE SØRENSEN

Læs mere

JULIE EXNER

Læs mere

KARITA VITALIS ZACHARIASSEN

Læs mere

SARAH CARLSEN

Læs mere